What it’s really like steering the world’s biggest ships

(CNN) – Η στάση έκτακτης ανάγκης είναι ένας γνωστός ελιγμός για τους περισσότερους οδηγούς. Ένας κίνδυνος εμφανίζεται μπροστά από το κινούμενο όχημα, ο οδηγός χτυπά τα φρένα και πιάνει το τιμόνι, το αυτοκίνητο σταματάει, ελπίζουμε υπό πλήρη έλεγχο.

Αλλά τι συμβαίνει όταν το όχημα που οδηγείτε είναι το μέγεθος μιας μικρής πόλης και δεν διαθέτει πραγματικά φρένα;

Αυτό είναι το σενάριο που αντιμετωπίζουν εκείνοι στα τιμόνια των εκατοντάδων γιγαντιαίων εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιερόπλοια στις θάλασσες και τις πλωτές οδούς μας.

Η ευελιξία αυτών των τιτάνων των ωκεανών έφτασε στα πρωτοσέλιδα αυτή την εβδομάδα όταν ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων όσο το Empire State Building είναι ψηλό κολλήθηκε στο κανάλι του Σουέζ, μια από τις πιο σημαντικές πλωτές οδούς στον κόσμο.

Το Ever Given έπεσε στην πλευρά της πλωτής οδού την Τρίτη, όταν, σύμφωνα με την Αρχή του καναλιού του Σουέζ, κατακλύστηκε από ανέμους 40 κόμβων και χαμηλή ορατότητα που προκλήθηκε από μια αμμοθύελλα. Εν μέσω του αγώνα για να ωθήσει το πλοίο πίσω στην πορεία, πολλά σκάφη έχουν κολλήσει σε μια θαλάσσια κίνηση.

Δεδομένου του επιπέδου κίνησης που παρατηρείται συνήθως στο κανάλι του Σουέζ – όταν δεν υπάρχει πανδημία, αυτό μπορεί να είναι κατά μέσο όρο 106 πανύψηλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και κρουαζιερόπλοια που μετακινούνται καθημερινά – είναι ίσως εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα τέτοιο συμβάν δεν συμβαίνει συχνότερα.

Λοιπόν, πώς είναι πραγματικά να οδηγείτε τα μεγαλύτερα πλοία του κόσμου μέσω του Σουέζ και πέραν αυτού; Το CNN Travel μίλησε με έμπειρους ναυτικούς για να μάθει περισσότερα.

Προοπτική καπετάνιου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πλοηγεί στο κανάλι του Σουέζ.

KHALED DESOUKI / AFP μέσω Getty Images

Ο καπετάνιος Yash Gupta οδηγεί σκάφη εμπορευματοκιβωτίων που διασχίζουν τους ωκεανούς του κόσμου Δουλεύει στη θάλασσα για σχεδόν 20 χρόνια.

Η Gupta αποκαλεί τη θαλάσσια ζωή “απρόβλεπτη, αλλά πολύ ενδιαφέρουσα”.

“Εάν βρίσκεστε στη θάλασσα υπό κανονικές λειτουργίες, είναι αρκετά χαλαρό”, λέει στο CNN Travel.

Αλλά, προσθέτει, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη συνέχεια.

“Μια μέρα, βλέπεις ότι το νερό είναι απλώς ήρεμο και το πλοίο είναι πετρώδες. Ξυπνάς το πρωί και βλέπεις ότι έρχεται μια καταιγίδα και κύματα ίσως πέντε μέτρων, έξι μέτρων, οκτώ μέτρων. Ποτέ δεν ξέρεις.”

Το κλειδί, λέει, είναι ο προγραμματισμός. Στο πλοίο, η Gupta διευθύνει περίπου 20 έως 25 άτομα ανά πάσα στιγμή, με συμβόλαια πληρώματος που κυμαίνονται από τέσσερις έως εννέα μήνες.

Μαζί με την ομάδα πλοήγησής του, ο Gupta χαρτογραφεί προσεκτικά τη διαδρομή πριν ξεκινήσει το ταξίδι, λαμβάνοντας υπόψη τις παλιρροιακές και καιρικές συνθήκες.

Ο άνεμος είναι μια ιδιαίτερα σημαντική εκτίμηση για τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, διότι τα στοιβαγμένα εμπορευματοκιβώτια τους προσδίδουν ένα ζαλισμένο ύψος.

“Έτσι μπορείτε να φανταστείτε ότι είναι σαν ένα συμπαγές τείχος, που αντιμετωπίζει τον άνεμο”, λέει ο Γκούπτα.

Λέει ότι το φαινόμενο του ανέμου είναι ανεξέλεγκτο επειδή το πλοίο βρίσκεται στο νερό. Δεν είναι δυνατό να χτυπήσετε τα φρένα με τον ίδιο τρόπο που θα σταματούσατε ένα κινούμενο αυτοκίνητο.

Και πόσο γρήγορα μπορείτε να σταματήσετε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων;

Για να απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση, η Gupta επισημαίνει την εξαιρετικά υψηλή ζήτηση για αποστολή φορτίου.

“Κοιτάξτε γύρω σας, όπου κι αν κάθεστε – ό, τι βλέπετε ή αγγίζετε, ήταν σε ένα πλοίο στη ζωή του.”

Λέει ότι αυτή η υψηλή ζήτηση σημαίνει ότι τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κατασκευάζονται για να διευκολύνουν την επιτάχυνση και την επιβράδυνση όσο το δυνατόν συντομότερα, για να αποφευχθούν καθυστερήσεις.

Αλλά η κλίμακα των αγγείων σημαίνει ότι οι αριθμοί φαίνονται ακόμα μεγάλοι.

Ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που πηγαίνει από την τελική ταχύτητα για να σταματήσει διαρκεί περίπου 1,8 μίλια και από 14 έως 16 λεπτά, λέει ο Γκούπτα.

Οι μηχανισμοί διεύθυνσης ποικίλλουν από πλοίο σε πλοίο, με ορισμένους να οδηγούνται από καντράν, κουμπιά και μοχλούς, αλλά τα τιμόνια εξακολουθούν να είναι κοινά – όχι μόνο τα τεράστια ξύλινα που κάποτε ελιγμούσαν ιστιοφόρα.

“Είναι ένα τιμόνι με πολλά ηλεκτρονικά προϊόντα”, εξηγεί ο Gupta. “Όταν ο τροχός περιστρέφεται, δίνει ηλεκτρονικά σήματα στο πηδάλιο που περιστρέφεται σύμφωνα με την εντολή που δόθηκε.”

Κατά την πλοήγηση στο Σουέζ, τα πλοία ταξιδεύουν σε κομβόι και πρέπει να ταξιδεύουν με λίγο ή πολύ την ίδια ταχύτητα με το πλοίο που ακολουθούν για το σύνολο των περίπου 12 έως 16 ωρών που μπορεί να χρειαστούν για τη διέλευση του καναλιού.

“Δεν μπορείτε απλώς να αρχίσετε να αυξάνετε την ταχύτητά σας. Διαφορετικά, η απόσταση μεταξύ των δύο σκαφών θα γίνεται όλο και λιγότερο, και στη συνέχεια θα πάτε τελικά και θα συγκρούσετε”, λέει ο Gupta.

Εάν ένα σκάφος πλησιάζει το κανάλι του Σουέζ από την είσοδο του Βορρά ή του Νότου, δεν μπορεί επίσης να προχωρήσει έως ότου τουλάχιστον ένας πιλότος που εκπροσωπεί την Αρχή του καναλιού του Σουέζ.

“Έχουν εμπειρία στην διέλευση μέσω του καναλιού του Σουέζ”, εξηγεί ο Γκούπτα. “Αυτός ο πιλότος πρέπει να είναι πάνω στο πλοίο και να πλοηγείται στο σκάφος. Βασικά βοηθά τον καπετάνιο.”

Ωστόσο, η συνολική ευθύνη για την ασφαλή διέλευση του πλοίου εξακολουθεί να φέρει τον καπετάνιο, λέει ο Γκούπτα.

Βασικά, οι πιλότοι του Σουέζ είναι ειδικοί στην τοπογραφία της περιοχής. Γνωρίζουν τις παλίρροιες, γνωρίζουν το βάθος του νερού, γνωρίζουν το πλάτος του καναλιού.

Όταν τα πλοία διέρχονται από το κανάλι, γενικά δεν μπορούν να προσπεράσουν το ένα το άλλο, αν και σε ορισμένα σημεία το κανάλι είναι πλατύτερο και επιτρέπεται στα πλοία να προσπεράσουν.

Οι πιλότοι θα επικοινωνήσουν μεταξύ τους μέσω ραδιοεπικοινωνίας για να συζητήσουν αυτούς τους ελιγμούς.

«Ο πιλότος λέει στο άλλο σκάφος:« Εντάξει, θα σε προσπεράσω, μου δίνεις χώρο, πηγαίνεις από τη μία πλευρά ή θέλεις να αυξήσεις την ταχύτητα, να μειώσεις την ταχύτητα », εξηγεί ο Γκούπτα.

Επίσης εμπλέκονται σε διαδικασίες είναι αυτό που η Gupta αποκαλεί το ισοδύναμο ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στο κανάλι του Σουέζ, θυγατρική της Αρχής του καναλιού του Σουέζ που παρακολουθεί την κυκλοφορία των πλοίων.

“Έχουν μεγαλύτερο ραντάρ και μεγαλύτερο εξοπλισμό πλοήγησης. Παρακολουθούν την κίνηση όλων των πλοίων στο σύνολό τους και συντονίζουν τις δραστηριότητες.”

Τα ρυμουλκά βοηθούν επί του παρόντος το Ever Given. Ο Gupta λέει ότι αυτά τα μικρά πλοία χρησιμοποιούνται συχνά για να βοηθήσουν τα μεγάλα πλοία να πλοηγηθούν στο Σουέζ.

“Υπάρχουν μερικές περιοχές στο κανάλι που είναι στενότερες από τις υπόλοιπες”, λέει. “Τα ρυμουλκά χρησιμοποιούνται συνήθως ως” συνοδεία “σε τέτοιες περιοχές για μεγάλα πλοία.”

Τα ρυμουλκά ταξιδεύουν παράλληλα με το μεγαλύτερο πλοίο και παραμένουν διαθέσιμα για βοήθεια σε περίπτωση που προκύψουν προβλήματα.

Προοπτική κρουαζιερόπλοιων

Τα κρουαζιερόπλοια που διέρχονται από το κανάλι του Σουέζ ή άλλες στενές πλωτές οδούς αντιμετωπίζουν πολλές από τις ίδιες προκλήσεις με τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Πρώτον, είναι επίσης εξαιρετικά ψηλοί.

“Όσο υψηλότερο είναι το πλοίο, όσο πιο άνεμος, τόσο πιο ευαίσθητος στις επιδράσεις του ανέμου, έτσι ώστε όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη”, λέει ο καπετάνιος David Bathgate, ο οποίος διευθύνει τα πλοία για το Seabourn Cruise Line, μια πολυτέλεια γραμμή κρουαζιέρας που ανήκει στο Carnival.

Ο Bathgate έχει δεκαετίες εμπειρίας στη ναυτιλία κάτω από τη ζώνη του, έχοντας εργαστεί σε γενικά φορτηγά πλοία, χύδην μεταφορείς, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και πετρελαιοφόρα κατά την καριέρα του.

Κατέχει τον τίτλο του καπετάνιου τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

“Το να είσαι υπεύθυνος για το σκάφος είναι μια εξαιρετικά ικανοποιητική και ικανοποιητική εμπειρία”, λέει ο Bathgate στο CNN Travel.

Όπως ο Gupta, συνεργάζεται με την ομάδα του για να δημιουργήσει ένα σχέδιο ταξιδιού.

Κάθε σχέδιο, λέει ο Bathgate, περιλαμβάνει τέσσερα βήματα: αξιολόγηση, προγραμματισμός, εκτέλεση και παρακολούθηση.

Η εκτίμηση, εξηγεί, περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι η ομάδα έχει τα σωστά διαγράμματα, προειδοποιήσεις πλοήγησης και ενημερωμένες μετεωρολογικές συνθήκες.

“Τότε έχετε τον σχεδιασμό, κατασκευάζοντας τη διαδρομή μέσω των διαφόρων τμημάτων”, εξηγεί. “Τότε έχετε την εκτέλεση, κάνοντας πραγματικά τη δουλειά, παίρνοντας το σκάφος εκεί.”

Τέλος, η παρακολούθηση περιλαμβάνει τη διατήρηση της επιτήρησης στο πλοίο εν κινήσει και τη διασφάλιση της σωστής πορείας του πλοίου και τη λήψη διορθωτικών ενεργειών, εάν χρειάζεται.

Ο Bathgate λέει ότι κάθε σχέδιο ταξιδιού θα ελέγχεται από τουλάχιστον τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ανώτερων αξιωματικών πλοήγησης και ενός περιβαλλοντικού αξιωματικού.

Πριν από την πλοήγηση σε ένα στενό πέρασμα, όπως το Σουέζ, η ομάδα του Bathgate θα βεβαιωθεί ότι έχει επίγνωση του βάθους, του πλάτους της πλωτής οδού και του τι αποκαλεί, “τυχόν επιπλέον κινδύνους πλοήγησης μέσα”

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν ρηχές περιοχές, στροφές, γωνίες ή όχθες.

Ενώ αυτές οι τοπογραφικές συνθήκες δεν είναι πιθανό να αλλάξουν, ο απρόβλεπτος καιρός μπορεί να έχει απροσδόκητο αποτέλεσμα.

“Ο καιρός είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές αυτών των διόδων σε περιορισμένα νερά, από την άποψη της ταχύτητας του ανέμου και της ορατότητας”, λέει ο Bathgate.

“Στο Σουέζ, για παράδειγμα, ένας από τους βασικούς κινδύνους θα ήταν οι αμμοθύελλες, τόσο γρήγορα και χωρίς προειδοποίηση, πολύ δυνατοί άνεμοι μπορούν να σέρνονται με σημαντική ποσότητα άμμου και να μειώνουν την ορατότητα.”

Ο Bathgate σημειώνει επίσης τον τρόπο με τον οποίο τα πλοία διέρχονται το κανάλι σε μια αριθμημένη συνοδεία, οπότε όταν πλησιάζουν το κανάλι, αγκυροβολούν και περιμένουν επιβεβαίωση της χρονοθυρίδας τους.

“Αμετάβλητα κρουαζιερόπλοια, μας δίνεται γενικά το νούμερο ένα στη συνοδεία και ακολουθούμε συχνά τα μεγάλα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που βρίσκονται σε κρίσιμο χρονοδιάγραμμα”, λέει.

Ο καπετάνιος εμπορευματοκιβωτίων Gupta εξηγεί ότι τα κρουαζιερόπλοια συνήθως έχουν προτεραιότητα λόγω του αριθμού των επιβατών τους και επειδή εργάζονται εντός αυστηρών χρονικών πλαισίων. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο στο Σουέζ, αλλά και σε άλλες πλωτές οδούς, λέει.

Συνήθως δύο ή τρεις πιλότοι του Σουέζ θα επιβιβαστούν σε κρουαζιερόπλοιο για να βοηθήσουν στη διέλευση και ο Μπαθγκέιτ σημειώνει ότι μερικές φορές οι πιλότοι μπορεί να αλλάξουν στα μισά.

Και λοιπόν πόσο εύκολα μπορεί να επιβραδυνθεί ή να επιταχυνθεί ένα κρουαζιερόπλοιο; Οι αριθμοί είναι αρκετά παρόμοιοι με ένα δοχείο εμπορευματοκιβωτίων.

“Από την πλήρη ταχύτητα, απλώς βάζοντας τους κινητήρες να σταματήσουν και αφήνοντας την ακτή του πλοίου όπως ήταν, θα χρειαστούν 15 λεπτά και 1,75 μίλια για να σταματήσουμε”, λέει ο Bathgate.

“Ωστόσο, αν θέλαμε να κάνουμε μια στάση συντριβής βάζοντας τους κινητήρες γεμάτους, τότε θα χρειαζόμασταν λιγότερο από πέντε λεπτά και η απόσταση που θα διανύσαμε είναι μόνο τα τρία τέταρτα του μιλίου. Έτσι, για το μέγεθος του σκάφους, αυτό είναι αρκετά εντυπωσιακές φιγούρες. “

Προοπτική επιβατών

Ενώ οι καπετάνιοι κρουαζιέρας είναι σκληροί στη δουλειά εξασφαλίζοντας ομαλή διέλευση από το Σουέζ, οι επιβάτες απολαμβάνουν να παρακολουθούν τη συνοδεία από τα μπαλκόνια των αιθουσών τους.

Ο Pam Broadhead διέσχισε το κανάλι του Σουέζ τον Νοέμβριο του 2019, στη Marella Discovery, ένα κρουαζιερόπλοιο TUI 11-καταστρώματος. Το πλοίο, ταξιδεύοντας από τη Μάλαγα στην Ισπανία προς το Ντουμπάι, μπήκε από τη βόρεια είσοδο και ταξίδεψε νότια.

“Το πλοίο μας ήταν το πρώτο πλοίο που έπλεε, οπότε ήταν ένας πρώιμος συναγερμός που βρισκόμασταν στο κατάστρωμα για να δει την ανατολή του ηλίου”, λέει στο CNN Travel, υπενθυμίζοντας στους επιβάτες να πίνουν καφέ και να τρώνε κρουασάν καθώς έβλεπαν τον ήλιο να εμφανίζεται στον ορίζοντα.

«Αφού είδαμε την ανατολή, καθίσαμε στο μπαλκόνι μας με καφέ να βλέπουν καθώς τα καράβια (όλα τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων) περνούσαν από εμάς σε μια συνεχή συνοδεία. Πιο πλήρως φορτωμένα με εμπορευματοκιβώτια.”

Περιστασιακά, οι επιβάτες εντόπισαν τοπικά ψαρόβαρκα, νάνοι από το Marella Discovery και τα περισσότερα άλλα πλοία στη συνοδεία.

“Σκεφτείτε ότι τους άρεσε πολύ να κυματίζουν σε όλους μας και σε εμάς”, λέει ο Broadhead.

Η Broadhead και ο σύζυγός της ήλπιζαν για μια καλή θέα στη Γέφυρα Ειρήνης του Μουμπάρακ – μια οδική γέφυρα που διασχίζει το κανάλι και συνδέει την Ασία και την Αφρική – αλλά η ομίχλη νωρίς το πρωί επηρέασε το φάσμα της όρασης από το πλοίο, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν ” είναι δυνατόν.

“Αλλά μόλις πήγαινε από κάτω, ένιωσα αρκετά συγκινητικό. Νομίζω ότι η γενιά που γνωρίζει την κρίση του Σουέζ πιθανότατα την έκανε περισσότερο από μια στιγμή”, λέει.

Οι συνθήκες της Misty επηρέασαν ένα σημαντικό τμήμα του περάσματος, θυμάται ο Broadhead.

“Σε ένα σημείο, η ορατότητα βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα σε μια όχθη λευκού νέφους, καθιστώντας αδύνατη την προβολή των άκρων του καναλιού ή ακόμη και του νερού ή άλλων πλοίων, αλλά συνεχίσαμε σιωπηλά να ταξιδεύουμε με όλα τα άλλα πλοία που ακολουθούν”, λέει.

“Ευτυχώς, η ομίχλη εξαφανίστηκε γύρω στο μισό σημείο και υπήρχαν πολλά να δούμε από εκεί και πέρα.”

Όταν το πλοίο έφτασε στη νότια έξοδο, κρατήθηκε για λίγο πριν φύγει από το κανάλι. Η Broadhead και οι άλλοι επιβάτες της μπόρεσαν να παρακολουθήσουν το ταξίδι στο κανάλι να κλείνει καθώς ο ήλιος δύει πάνω από τον κόλπο του Σουέζ.

Comments are closed.