What Are Neopronouns? – The New York Times

Η προσωπική αντωνυμία είναι μια μορφή ομιλίας που σημαίνει ένα άτομο ή μια ομάδα ανθρώπων. Έχει απόψεις διαδικτυακά. αγωνίζονται στα σχόλια. και, φυσικά, όπως στο τραγούδι Prince που έγινε διάσημο από τον Sinead O’Connor, “Nothing Compares 2 U.”

Οι μη δυαδικές αντωνυμίες, επίσης – συχνά οι μοναδικοί “αυτοί” και “αυτοί” – έχουν γίνει ευρέως διαδεδομένοι. Μια μελέτη Pew Research του 2019 διαπίστωσε ήδη ότι ένας στους πέντε Αμερικανούς γνώριζε κάποιον που χρησιμοποιεί μη δυαδικές αντωνυμίες.

Και μετά υπάρχουν νεοπροσλήματα.

Ένα νεοπρονών μπορεί να είναι μια λέξη που δημιουργήθηκε για να χρησιμεύσει ως αντωνυμία χωρίς να εκφράσει το φύλο, όπως «ze» και «zir».

Ένα νεοπρόνιο μπορεί επίσης να είναι η λεγόμενη «ανώνυμη-ανώνυμη», στην οποία μια προϋπάρχουσα λέξη συντάσσεται για χρήση ως αντωνυμία. Οι αντωνυμίες ουσιαστικών μπορούν να αναφέρονται σε ζώα – έτσι οι αντωνυμίες σας μπορεί να είναι “κουλούρι / κουλούρι” και “γατάκι / γατάκι”. Άλλοι αναφέρονται σε χαρακτήρες φαντασίας – “vamp / vampself”, “prin / cess / princesself”, “fae / faer / faeself” – ή ακόμα και σε απλή αργκό, όπως “Innit / Innits / Innitself”.

Όχι πολύ – ακόμα.

Μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με τη χρήση αντωνυμίας μεταξύ 40.000 νέων LGBTQ από το Trevor Project, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός αφιερωμένος στην πρόληψη της αυτοκτονίας μεταξύ των queer και trans trans, διαπίστωσε ότι το ένα τέταρτο από αυτούς χρησιμοποίησε μη δυαδικές αντωνυμίες. (Οι συμμετέχοντες προσλήφθηκαν από τα τέλη του 2019 έως τις αρχές του 2020 από διαφημίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.) Οι περισσότεροι είπαν ότι χρησιμοποιούσαν κοινές αντωνυμίες όπως «αυτός», «αυτή» και «αυτοί».

Μόνο το 4 τοις εκατό είπε ότι χρησιμοποιούσαν νεοπροβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των «ze / zir» και «fae / faer», συχνά σε συνδυασμό με άλλες αντωνυμίες.

Ναί. Και: Γύρω από κάθε διαδικτυακή συμπεριφορά αιχμής, συρτάρια, υψηλά jinks και κακή πίστη συγκρούονται αδιάκριτα. Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την κουλτούρα που περιβάλλει τα νεοπρόνια αυτή τη στιγμή, είναι πιθανό αδύνατο να γίνει διάκριση μεταξύ του τι είναι παιχνιδιάρικο, του τι είναι βαθιά νόημα και του τι σημαίνουν οι άνθρωποι.

Πολλοί χρήστες neopronoun είναι σοβαροί και είναι επίσης μέρος διαδικτυακών κοινοτήτων που αντιδρούν γρήγορα σε αδικήματα. Έχουν μεγάλη πείρα στο στιλ και τα ήθη των σύγχρονων συζητήσεων για την πολιτική ταυτότητας.

Μια δημοφιλής ταινία Twitch που πηγαίνει από την AndiVMG πρόσφατα ζήτησε συγγνώμη αφού ανέστειλε αστεία ότι οι αντωνυμίες της ήταν «κακές / αφρικανικές», γεγονός που οδήγησε πολλούς χρήστες νεοπρονών να την κατηγορήσουν για τραφοβική ακύρωση των ταυτοτήτων τους.

Ο AndiVMG δεν απάντησε σε ένα αίτημα για σχόλιο για αυτό το άρθρο, αλλά έγραψε στο Twitter: «Δεν προοριζόταν να κοροϊδεύει άτομα που χρησιμοποιούν νεοπροβλήματα. Ωστόσο, έκτοτε έμαθα τον εαυτό μου για το θέμα και μίλησα με άτομα που χρησιμοποιούν νεοπροβλήματα και βλέπω γιατί αυτό που είπα ήταν επώδυνο. “

Οι κριτικοί επιμένουν. «Δεν πρόκειται να καλέσω τον γατάκι / τον γατάκι ή την κούκλα / κούκλα τον εαυτό σου, απλά πιστεύεις ότι είναι δροσερό», έγραψε ένα TikToker σε μια λεζάντα βίντεο. “Οι προφορές είναι μια μορφή ταυτότητας και όχι αισθητικής.”

Αλλά ποια είναι η διαφορά μεταξύ αισθητικής και ταυτότητας;

Οι χρήστες Neopronoun ενδέχεται να δημοσιεύουν αυστηρά όρια και προτιμήσεις γύρω από συμπεριφορές, ενθουσιασμούς και μίσους. Πολλοί από αυτούς έχουν ορίσει λίστες συμπεριφορών που θεωρούνται απαράδεκτες σχετικά με το απόρρητο ή τη σκληρότητα – μερικές φορές αναφέρονται ως λίστες “DNI”, συντομογραφίες “μην αλληλεπιδράτε” – τις οποίες περιγράφουν συχνά σε αναρτήσεις στο Carrd, μια υπηρεσία που δημιουργεί ιστότοπους μιας σελίδας .

Ο Κάρντ αυξήθηκε στο πεδίο των κινημάτων διαμαρτυρίας του 2020. Αυτές τις μέρες, πολλές από τις περισσότερες από δύο εκατομμύρια σελίδες της χρησιμοποιούνται κυρίως για εκφράσεις fandom και προσωπικότητας. Έτσι, ένα βιογραφικό μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα περιλαμβάνει συχνά έναν σύνδεσμο για ένα βιογραφικό ταυτότητας στο Carrd, συχνά με έναν οδηγό χρήσης αντωνυμίας. (Ένα δείγμα: “Σφάλμα μου αρέσουν τα σφάλματα.” “Αυτά τα πράγματα ανήκουν στο Bug.” “Το Bug θέλει να δουλέψει από τον Bugself.”)

Ένας Κάρντ εξηγεί τα νεοπροβλήματα σε βάθος. Στην ενότητα Συχνές ερωτήσεις, παρέχει μια απάντηση που χρησιμοποιείται συχνά στην κοινότητα neopronoun όταν μιλάμε σε άτομα που ισχυρίζονται ότι τα neopronouns “δεν είναι πραγματικές λέξεις”: “Ναι, κυριολεκτικά κάθε λέξη αποτελείται! Τα νεοπρόνια είναι αληθινά επειδή έχουν νόημα και κατανοούνται από άλλους. “

Πολλοί άνθρωποι που χρησιμοποιούν νεοπροβλήματα δεν χρησιμοποιούν μόνο ένα σετ. Επιλέγουν μια χούφτα και επιδεικνύουν τις συλλογές τους σε ιστότοπους όπως το Pronouny.xyz, ένας ιστότοπος που παρέχει παραδείγματα χρήσης για νεοπρονάσματα. Οι χρήστες δημιουργούν τις δικές τους σελίδες Pronouny, όπως αυτή, που περιλαμβάνει xe / xem / xyr, moon / moonself, star / starelf, bee / beeself και bun / bunself. «Συγγνώμη αν έχω πάρα πολλές αντωνυμίες», έγραψε ο δημιουργός της σελίδας. “Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο ένα σετ ή μόνο αυτά / αυτά εάν είναι πάρα πολλά !!”

Η διαδικτυακή συνομιλία συγκεντρώθηκε τον Νοέμβριο με μερικά αμφισβητούμενα TikToks σχετικά με τα νεοπρονόμια. («Αδερφέ, τα νεοπροβλήματα θα σπάσουν την αγγλική γλώσσα», είπε ένας νεαρός TikToker τον Νοέμβριο, ο οποίος πηγαίνει από το @Pokebag σε ένα βίντεο που συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες likes.)

Αλλά οι ουσιαστικές αντωνυμίες δεν είναι ακριβώς καινούργιες. Προέκυψαν από μια διαδικτυακή εστία για πρωτοποριακές ιδέες σχετικά με την έκφραση του φύλου. «Οι ουσιαστικές αντωνυμίες εμφανίστηκαν στο Tumblr, ξεκινώντας από το 2012, 2013», δήλωσε ο Jason D’Angelo, γλωσσολόγος και queer μελετητής που έχει ουσιαστική παρακολούθηση στο TikTok για βίντεο σχετικά με θέματα φύλου και ταυτότητας. «Είναι ένας μοναδικός τρόπος εξερεύνησης της κατανόησης των ανθρώπων από το φύλο τους».

Μx. Ο D’angelo (ο οποίος παίρνει τις ίδιες τις μη δυαδικές αναφορές) είπε ότι ο λόγος των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης γύρω από τα νεοπροσυνήματα «πέθανε» σε κάποιο βαθμό γύρω στο 2014, πριν εμφανιστεί ξανά πρόσφατα. Θεώρησαν ότι το αυξανόμενο ενδιαφέρον μπορεί να οφείλεται στον εξαναγκασμό των ανθρώπων στο coronavirus.

«Όταν πηγαίνουμε στον κόσμο, πρέπει να κάνουμε το φύλο με τρόπους που είναι τυπικοί και κανονιστικοί ξανά και ξανά, αλλά επειδή πολλοί από εμάς βρισκόμαστε στα σπίτια μας τον τελευταίο χρόνο, δεν έπρεπε να εκτελέστε τους », είπαν. «Έτσι, ο δεσμός μεταξύ της παράστασης και του εαυτού εξασθενεί.»

Εντάξει. Η χρήση τρόμου στην αντωνυμία είναι τόσο συχνή που προκάλεσε ένα meme στην κοινότητα neopronoun. Σε αυτό, οι άνθρωποι συγκρίνουν τα νεοπροβλήματα με κάθε είδους πράγματα που θεωρούμε δεδομένα.

Οι χρήστες Neopronoun λένε ότι οι νέοι όροι τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με το φύλο – ή άλλες πτυχές της ταυτότητας – με τρόπο που να ευθυγραμμίζεται με το πώς αισθάνονται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεοπροβλήματα αντιμετωπίζονται με απογοήτευση επειδή η χρήση τους δείχνει στους ανθρώπους να χωρίζουν από τη συνέχιση, ημιτελής επιχειρηματική δραστηριότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι χρήστες Neopronoun προσπαθούν να «κατασκευάσουν κάτι νέο και διαφορετικό που δεν έχει τα ίδια κοινωνικά ζητήματα», Mx. Ο D’angelo είπε, ως το παραδοσιακό δυαδικό φύλο: «Είναι σχεδόν σαν το καταργητικό φύλου».

Λαμβάνοντας υπόψη την προέλευσή τους στο Tumblr, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά ενδιαφέροντα χρηστών ανώνυμων λέξεων αλληλεπικαλύπτονται με φαντάσματα, όπως αστέρια anime, K-pop και Minecraft YouTuber όπως το Dream. Τα έντονα φαντάσματα είναι γεμάτα με χρήση νεοπρονών.

Τα νεοπρόνια είναι επίσης εμφανή σε ορισμένες κοινότητες νέων που αναγνωρίζονται ως νευροδιαβιβαστές, το οποίο περιλαμβάνει διαγνώσεις ή περιγραφές όπως το σύνδρομο Asperger και ο αυτισμός.

Μx. Ο D’Angelo είπε ότι ένας λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι στο φάσμα του αυτισμού μπορούν να χρησιμοποιήσουν νεοπροβλήματα θα μπορούσαν να είναι “επειδή αισθάνονται ότι η σχέση τους με το φύλο είναι διαφορετική από τη νευροτυπική.”

Τα Neopronouns δίνουν στους ανθρώπους που αισθάνονται διαφορετικοί από τον υπόλοιπο κόσμο έναν τρόπο να αποφύγουν όλα τα κουτιά τους ταυτόχρονα.

Στο βιβλίο του “What Your Your Pronoun;” Ο Dennis Baron, καθηγητής Αγγλικών στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις, περιγράφει μια σειρά από απόπειρες δημιουργίας μιας μη δυαδικής αντωνυμίας. (Το 1808, ο ποιητής Samuel Taylor Coleridge πρότεινε «αυτό», το οποίο έπεσε · τώρα αρχίζει να έχει μια μικρή στιγμή στον ήλιο.) Συνολικά, ο κ. Baron εντόπισε περισσότερες από 200 αντωνυμικές αντωνυμίες που προτάθηκαν μεταξύ του 19ου αιώνα και τη δεκαετία του 1970.

Καθώς οι μη δυαδικές ταυτότητες έχουν γίνει ευρύτερα αποδεκτές τις τελευταίες δεκαετίες, έτσι και οι απαραίτητες αντωνυμίες. Το 2015, το Χάρβαρντ άρχισε να επιτρέπει στους μαθητές να επιλέξουν τις προτιμήσεις τους από μια λίστα που περιελάμβανε όρους ουδέτερου φύλου, όπως «ze, hir and hirs», όπως έκαναν οι διαχειριστές του Πανεπιστημίου του Τενεσί – πριν από αυτό το πανεπιστήμιο απέσυρε έναν οδηγό για τις αντωνυμίες, εν μέσω συντηρητικών ώθηση

Χώρες όπως η Αυστραλία, η Ισλανδία και η Αργεντινή έχουν δώσει στους πολίτες την επιλογή να χρησιμοποιούν μη δυαδικά διαβατήρια, και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ έχουν κάνει το ίδιο με τις άδειες οδήγησης, όπως η Καλιφόρνια και το Όρεγκον.

Θέλαμε οι άνθρωποι να μας λένε με τα δικά τους λόγια για το γιατί και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησαν τα νεοπρόνια. Επειδή είναι πολύ νέοι, συμφωνήσαμε να τους αφήσουμε να χρησιμοποιούν μόνο τα ονόματά τους.

«Όντας νευροδιαφορετικός, τείνω να αντιλαμβάνομαι πώς μια λέξη με κάνει να νιώθω και όχι απλώς να βλέπω τη λέξη», έγραψε ο ουσιαστικός χρήστης Gum, 13 ετών, σε ένα άμεσο μήνυμα στο Twitter. «Διάλεξα τις αντωνυμίες μου γιατί μου θυμίζουν κλόουν. Κλόουν και κούκλες αρλεκίνος με κάνουν πολύ χαρούμενο. “

«Όντας νευροδιαφορετικοί, είναι πιο πιθανό να έχετε μια περίπλοκη σχέση με την ταυτότητα και την έκφραση του φύλου σας, και οι αντωνυμίες είναι μόνο ένα μέρος της έκφρασης του φύλου», έγραψε ο Elijah, 17 ετών.

«Όταν τους συνάντησα για πρώτη φορά, στην πραγματικότητα δεν συμφώνησα μαζί τους», έγραψε ένας 15χρονος χρήστης neopronoun. «Τελικά συνάντησα πολλούς ανθρώπους στο Διαδίκτυο που τους χρησιμοποίησαν και αποφάσισα να εκπαιδεύσω περισσότερο και συνειδητοποίησα ότι ήταν απόλυτα έγκυροι και ένας άλλος τρόπος έκφρασης του φύλου σας σε άλλους. Επέλεξα αυτά που χρησιμοποιώ καθώς αισθάνομαι μια σύνδεση με αυτούς, αντωνυμίες EG vamp / vamp – αισθάνομαι μια σύνδεση με τους βαμπίρ και αυτό κατά κάποιο τρόπο αισθάνεται συνδεδεμένο με το φύλο μου. “

Όρια; Τι είναι αυτά? Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν ακόμη και emoji. Μια ανάρτηση του 2018 στο Tumblr emojiselfpronouns εξηγεί πώς το emoji πόδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντωνυμία: «Πού είναι 🐾; 🐾 Φέρτε 🐾 μεσημεριανό, ή αγοράσατε; “

Και πώς θα το λέγατε έτσι κι αλλιώς;

«Δεν έπρεπε να ειπωθούν πρώτα», εξήγησε η ανάρτηση. Οι αντωνυμίες Emoji «προορίζονται να είναι διασκεδαστικές και προορίζονται να αντιστέκονται σε αυτό που βλέπουμε ως« κανονικές »και« τυπικές »αντωνυμίες».

Αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν κάποια όρια. Οι χρήστες Neopronoun έχουν κλείσει την έννοια της χρήσης όρων που σχετίζονται με το Black Lives Matter, όπως το “BLM”, ως neopronouns, υποστηρίζοντας ότι είναι ακατάλληλο για τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν αυτούς τους όρους με αυτόν τον τρόπο. Άλλοι ισχυρίστηκαν ότι η χρήση του «fae» ως νεοπρονών είναι πολιτισμικά κατάλληλη από ειδωλολατρικές κοινότητες (αυτός ο ισχυρισμός, όπως λένε, αμφισβητείται).

Και δεν υποστηρίζουν όλοι οι ευρύτεροι queer κοινότητες αντωνυμίες ουσιαστικών.

«Ως τρανς άντρας, νομίζω ότι τα νεοπρόνια ξεφεύγουν από το χέρι», δήλωσε η Asa Pegler, 17 ετών, σε ένα TikTok από το Νοέμβριο.

Σε μια συνέντευξή του, ο κ. Pegler διευκρίνισε ότι το βόειο κρέας του δεν είναι νεοπρονών ουδέτερο ως προς το φύλο. Ένιωσε ότι η ανύψωση αντικειμένων και ζώων σε ανθρώπινα επίπεδα αντωνυμίας ήταν απορριπτική.

«Δεν μπορούσα να στομαχίσω γιατί κάποιος θα ήθελε να ταυτοποιήσει ως αντικείμενο;» Ο κ. Pegler έγραψε σε ένα άμεσο μήνυμα στο Instagram.

«Μας απάνθρωπες ως τρανς άνθρωποι», πρόσθεσε. «Είμαστε άνθρωποι! Όχι αντικείμενα ή ζώα. Γι ‘αυτό και είπα ότι είναι εκτός λειτουργίας, γιατί μας κάνουν να μοιάζουμε με ένα αστείο. “

Η κοινότητα neopronoun αποτελείται κυρίως από νέους που προέρχονται από το Διαδίκτυο και είναι ευέλικτη όταν αντιμετωπίζει κριτική και κοροϊδία. Οι δημοσιεύσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που επιβεβαιώνουν την εγκυρότητα των ταυτοτήτων neopronoun είναι μια συνεχής αποφυγή:

“Εάν χρησιμοποιείτε νεοπροσλήματα, είστε εξαιρετικά έγκυροι και σ ‘αγαπώ”, έγραψε ένα άτομο στο Twitter.

“Τα νεοπροσόντα είναι τόσο έγκυρα και αν διαφωνείτε σκληρά μπλοκάρετε rn / srs”, έγραψε άλλος.

«Πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι IRL που θα έχουν κάτι αρνητικό να πουν, είτε επειδή δεν καταλαβαίνουν είτε είναι πραγματικά φανατικοί», έγραψε ο Elijah, ο χρήστης του neopronoun. «Δεν ξέρουν τίποτα για τις προσωπικές σας εμπειρίες και δεν έχουν καμία επιχείρηση να ασκούν την ταυτότητά σας».

Comments are closed.