Mumbai: a virtual tour through books, film, music and food | Mumbai holidays

Εγώn Τα παιδιά μεσάνυχτα του Salman Rushdie, ο πρωταγωνιστής Saleem Sinai επιστρέφει στην πόλη της γέννησής του – στη συνέχεια ονομάστηκε Bombay, μετονομάστηκε επίσημα στη Βομβάη το 1995 – σε μια αμαξοστοιχία τρίτης κατηγορίας, γοητευμένη από το γνωστό άσμα: «η abracadabra abracadabra abracadabra τραγούδησε τις ρόδες μας έφεραν πίσω στο Bom ». Το ανακαλύπτει ότι άλλαξε, η ακτή του ανακτήθηκε από τη θάλασσα, ο ορίζοντας μεταμορφώθηκε με νέες πινακίδες. «Ναι, ήταν η Βομβάη μου, αλλά και η δική μου».

Ερωτεύτηκα με τη Βομβάη πριν από σχεδόν 15 χρόνια ενώ οδηγούσα τα τοπικά τρένα της. Σε αυτά τα γεμάτα καροτσάκια που περνούσαν στο μήκος της πόλης, βρήκα μια αίσθηση απεριόριστης κινητικότητας και ξεδιπλώνοντας δυνατότητες που ένιωθαν νέες και εντελώς συναρπαστικές. Από τις μεγάλες πόρτες εισόδου του γυναικείου διαμερίσματος, είδα γυναίκες να κόβουν λαχανικά για να προετοιμάσουν το βραδινό τους γεύμα. Πίσω από το χάος, βρήκα κανόνες: Αναμένεται να μάθω πότε θα ξεκινήσω την ουρά για αποβίβαση (τουλάχιστον δύο στάσεις πριν από το σταθμό μου) και να αφήσω τη θέση μου στη μέση του ταξιδιού μου για να επιτρέψω σε έναν συνοδηγό να καθίσει.

Γυναίκες που περιμένουν να επιβιβαστούν μόνο για γυναίκες σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης.Αναμονή για επιβίβαση μόνο για γυναίκες σε σιδηροδρομικό σταθμό της Βομβάης. Φωτογραφία: ID3704786 / GuardianWitness

Καθώς μια νεαρή, εργαζόμενη γυναίκα έφτασε πρόσφατα από τη βόρεια Ινδία, απολαμβάνοντας τη νέα μου δουλειά και τη νέα ανεξαρτησία μου, όλα αυτά φαινόταν απαίσια, ακαταμάχητα μοντέρνα. Που πιθανώς ήταν μέρος της ιδέας πίσω από τον ίδιο τον σιδηρόδρομο. Ακόμα και σήμερα, εκατομμύρια μετακινούμενοι και μετανάστες διαρρέουν στην πόλη μέσα από τις υπέροχες πύλες του Τσαρτού Chhatrapati Shivaji, πρώην Τέρμα Βικτώριας, κάτω από μια θολωτή οροφή με ένα άγαλμα της Προόδου.

Στη μυθολογία των μητροπόλεων σε όλο τον κόσμο, η Μουμπάι καταλαμβάνει έναν δικό της χώρο. Μια εκτεταμένη, λαμπερή μούσα, έχει εμπνεύσει αμέτρητα λόγια και μεταπωλήσεις στην Ινδία και στο εξωτερικό. Ο Rudyard Kipling, γεννημένος εδώ, το ονόμασε «Μητέρα των Πόλεων». Ο συγγραφέας εγκλήματος HRF Keating βρήκε το The Perfect Murder εδώ χωρίς ποτέ να περπατήσει στην πόλη. Ο ποιητής Άλεν Γκίνσμπεργκ το είδε πρώτα σε ένα όνειρο, πλέοντας στο λαμπερό λιμάνι του το βράδυ. Στην πραγματική άφιξή του τρεις μήνες αργότερα, το βρήκε «σαν ένα άθλιο, βικτοριανό Λονδίνο εποχής με μερικές άκρες αρτ ντεκό», γράφει η Deborah Baker στο A Blue Hand: The Beats in India. Σε μια επιστολή προς έναν φίλο που είχε περιγράψει την πόλη με κολακευτικούς όρους, ο Γκίνσμπεργκ γκρινιάζει: «Πρέπει να πω, ακούσατε σαν ένας δυτικός να πεθάνει από δηλητήριο αρουραίων αν έμενε οπουδήποτε εκτός από το ξενοδοχείο Taj Mahal».

Τα κτίρια της Βομβάης ανάβουν το σούρουπο.Ορίζοντας της Βομβάης κατά το σούρουπο. Φωτογραφία: Alamy

Εκατοντάδες δημοφιλείς ταινίες παράγονται εδώ κάθε χρόνο – μια κληρονομιά, ίσως, της πρώτης προβολής από τους αδελφούς Lumière στο τώρα ερειπωμένο Watson’s Hotel. Για μια γενιά λατρευτικών κινηματογράφων, η Βομβάη είναι γνωστή ως το σκηνικό του Slumdog Millionaire. Αλλά για τον πιο περίεργο ταξιδιώτη, είναι τόσο μεγαλύτερο από το άθροισμα των μερών του, και μικρότερο – ορατό στις λεπτομέρειες.

Καμία περιοδεία δεν μπορεί να συλλάβει αυτό το πυκνά διπλωμένο πλήθος ή ακόμα και τις πολλές γλώσσες που μιλά. Αλλά ένας τρόπος για να εξερευνήσετε αυτήν την πόλη των 12 εκατομμυρίων ψυχών είναι μέσω των ρυθμών της καθημερινής ζωής της, σε όλες τις πλούσιες υφές και τις λεπτομέρειες τους. Για να μετακινηθείτε σαν παλμός με κλικ, διασχίζοντας το μεταβαλλόμενο έδαφος.

Ανάγνωση

Περάστε την πιο ξεχασμένη εποχή της τζαζ της Βομβάης στο Naresh Fernandes’s Taj Mahal Foxtrot. Από την επίσκεψη αμερικανικών συγκροτημάτων έως τους Ινδούς ερμηνευτές, το βιβλίο φερμουάρ στα δάπεδα και τις φωτεινές αίθουσες χορού, χαρτογραφώντας μια πόλη ποικιλομορφίας και εύκολο κοσμοπολιτισμό. Η τοποθεσία Byculla της νότιας Βομβάης, κοντά στα ναυπηγεία του Mazagaon στην ανατολική προκυμαία, παρέχει το σκηνικό για πολλές από τις ιστορίες στο Altaf Tyrewala’s Κανένας Θεός στο θέαμα – ένα τοπίο που επηρεάζεται από την κοινοτική βία που έσπασε την πόλη στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ακολουθήστε τη φιλανθρωπική φιγούρα του Saadat Hasan Manto γύρω από τις τοποθεσίες της εργατικής τάξης των Madanpura και Nagpada. Ο αμφιλεγόμενος συγγραφέας ήταν μέρος μιας ομάδας συγγραφέων Ουρντού που συρρέουν στην πόλη τη δεκαετία του 1940, πολλοί από τους οποίους έγραψαν επίσης για τις ταινίες. Η αγγλική μετάφραση των προφίλ του από κινηματογραφικές προσωπικότητες της εποχής, Αστέρια από έναν άλλο ουρανό, έχει χαρακτηριστεί ως «Midaq Alley of Bollywood» από τον συγγραφέα με έδρα το Μουμπάι, Jerry Pinto.

Νταράβι όπως φαίνεται από την κατάβαση στο διεθνές αεροδρόμιο της Βομβάης.Νταράβι, Βομβάη και η μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ασίας. Φωτογραφία: Nicol Nicolson

Δημοσιογράφος Kalpana Sharma’s Ανακαλύπτοντας ξανά τον Νταράβι: Ιστορίες από τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Ασίας χαρτογράφησε την περίπλοκη αλληλεπίδραση της βιομηχανίας και της φτώχειας σε αυτόν τον εκτεταμένο οικισμό πολύ πριν ο Νταράβι να γίνει παγκόσμια λέξη-κλειδί. Το έργο της φαντασίας της Σόνιας Φαλήρο, Ομορφο πράγμα, είναι μια συγκινητική έρευνα για τις ζωές των χορευτών του Μουμπάι, σύμφωνα με την πρωταγωνιστή της Leela, η οποία πλοηγείται στην υποκρισία και την εκμετάλλευση ενώ λατρεύει τη δική της σκληρή οικονομική ελευθερία. Και ο Meenal Baghel’s Θάνατος στη Βομβάη ερευνά τη συγκλονιστική δολοφονία ενός νεαρού εκτελεστικού τηλεοπτικού σταθμού το 2008 για να δημιουργήσει ένα πορτρέτο ενός ολοένα και πιο δύσκολου ειδησεογραφικού μέσου και της αναδιαμόρφωσης της λαϊκής κουλτούρας της Ινδίας από παραγωγικά σπίτια στο ακμάζον προάστιο της Oshiwara.

Ρολόι

Στον πλούτο των ντοκιμαντέρ για τη Βομβάη, το έργο του Anand Patwardhan στρέφει ένα συνεκτικό βλέμμα στην πόλη. Για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, από τον εκτοπισμό των κατοίκων παραγκουπόλεων στο Βομβάη η πόλη μας (1984) στην ώθηση της πολιτικής και της ποίησης του Ντάλιτ Τζάι Μπαμ σύντροφο (2011), ο Patwardhan έχει συλλάβει την περίπλοκη συνύπαρξη ασχήμιας, βίας και ελπίδας στους δρόμους του.

Ρωτήστε το Sexpert του Vaishali Sinha κάνει ένα ξεκαρδιστικό, μετακινούμενο ταξίδι στο μυαλό και τη λίμπιντο της πόλης, μέσω του 93χρονου σεξολόγου Δρ Mahinder Watsa, ο οποίος έγραψε μια δημοφιλή και μακροχρόνια στήλη συμβουλών σε μια τοπική εφημερίδα.

Η εποχή των συγκρούσεων μεταξύ των αστυνομικών της Μουμπάι και του κάτω κόσμου διατηρείται σε δημοφιλείς ταινίες που απασχολούνται με την υπέροχη κοιλιά της πόλης. Αυτά κυμαίνονται από την αγαπημένη λατρεία της δεκαετίας του 1990 Στάγια, για έναν μετανάστη απορροφημένο σε μια ζωή εγκλήματος, στην πιο πρόσφατη Ιερά παιχνίδια, πλούσια σε παραγωγή του Netflix, βασισμένο στο μυθιστόρημα του ίδιου ονόματος του Vikram Chandra.

Για να εξερευνήσετε τη σχέση μεταξύ της πόλης και της μεγάλης κινηματογραφικής βιομηχανίας, βυθιστείτε Δεσποινίς υπέροχη, γυρισμένες στον κόσμο της δεκαετίας του 1980 ταινίες βαθμού C – λανθασμένες σεξ / παραγωγές τρόμου – που κινούνται σε μικρά στούντιο, ξενοδοχεία και χρήματα από συμμορίες. Ως αντίδοτο σε όλη αυτή την πραγματικότητα, δοκιμάστε τη γοητεία της εποχής του romcom της δεκαετίας του 1970 ChhoΤι Σια Μπατ, για μια ντροπαλή απόπειρα νεαρού άνδρα σε ρομαντισμό στη μετακίνηση του γραφείου. Οι υπέροχες ρουτίνες του τραγουδιού περιλαμβάνουν ματιά στα εμβληματικά κόκκινα λεωφορεία, καφετέριες και κινηματογράφους της Βομβάης.

Η σύγκρουση μεταξύ της νεωτερικότητας και της παράδοσης μέσα στα μπιχλιμπίδια ή στις αποικίες στέγασης της κοινότητας Parsi της Βομβάης Μικρή Ζιζού, η γοητευτική ιστορία ενός μητέρου αγοριού που ονειρεύεται να συναντήσει τον ήρωα του, τον ποδοσφαιριστή Zinedine Zidane. Το σύμπλεγμα των γλωσσών στο διάλογο – Αγγλικά, Χίντι, Γκουτζαράτι – είναι ένας τρόπος μέτρησης του διαφορετικού γλωσσικού εδάφους της Βομβάης.

Ακούω

Ένα κορίτσι στεγνώνει μια σάρι μετά από βροχές στο Marine Drive κατά μήκος της Αραβικής Θάλασσας στη Βομβάη της Ινδίας,Ένα κορίτσι στεγνώνει μια σάρι μετά από βροχές στο Marine Drive. Φωτογραφία: Kevin Frayer / AP

Η βροχή που χτυπά τη Βομβάη κατά τη διάρκεια των δραματικών μουσώνων της αποθανατίζεται σε δεκάδες κινηματογραφικά τραγούδια, που γυρίστηκαν συχνά σε έναν από τους παραλιακούς δρόμους.. Εδώ είναι ένα προσωπικό αγαπημένο: Rim Jhim Gire Saawan, από την ταινία Manzil του 1979, με μια ρομαντική βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου δίσκου, η αρτ ντεκό παραλιακή παραλία που χτίστηκε στη γη που ανακτήθηκε τη δεκαετία του 1920. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στο Oval Maidan, έναν σπάνιο ανοιχτό χώρο σε μια πυκνοκατοικημένη πόλη.

Το soundtrack του πρόσφατου Gully Boy αντλεί από τη δουλειά των πραγματικών ραπ και hip-hop ερμηνευτών της Βομβάης. Το επιτυχημένο του κομμάτι Mere Gully Mein (“Στο δρόμο μου”) είναι μια πιασάρικη, ισχυρή πρόκληση της πολυσύχναστης γειτονιάς του τραγουδιστή. Εξίσου εθιστικό είναι η δίγλωσση μελωδική μουσική της δεκαετίας του 1960 Βομβάη Μέρι Χάι («Η Bombay είναι δική μου»), δηλώνοντας: «Οι κυρίες μας είναι ωραίες, οι κυρίες είναι γεμάτες μπαχαρικά / Bom Bom Bom Bom Bom Bom Bom Bombay!»

Τις περισσότερες μέρες, οι δρόμοι της Βομβάης γεμίζουν με ένα soundtrack από θόρυβο κυκλοφορίας και τραγούδια από ταινίες, θρησκευτικές συνθέσεις και τοπικές επιτυχίες. Πριν από την πανδημία, οι περισσότεροι γάμοι και εορταστικές πομπές που περνούσαν έξω από το παράθυρό μου συνοδεύονταν από τους ρυθμούς του άγριου δημοφιλούς τραγουδιού του Μαράθι Τραγουδώ (από την ταινία Sairat), καθώς και της Sia Φτηνές συγκινήσεις.

Αλλά μέσα από δεκαετίες και μεταβαλλόμενες γεύσεις, ο ανεπίσημος ύμνος της μεγαλοτήτων παραμένει αυτό το αειθαλές τραγούδι από το θρίλερ του εγκλήματος του 1956 CID:

“Zara hat ke, zara bach ke, yeh hai Bombay meri jaan.” (“Παρακολουθήστε το βήμα σας, θυμηθείτε τον εαυτό σας, αυτή είναι η Βομβάη η αγάπη μου.”)

Γεύση

Ένας στάβλος που πωλεί vada pav, μια πικάντικη τηγανητή μπάλα πατάτας σερβίρεται σε ένα κουλούρι.Ένας στάβλος που πωλεί vada pav, μια πικάντικη τηγανητή μπάλα πατάτας σερβίρεται σε ένα κουλούρι. Φωτογραφία: Reuters / Alamy

Το 1972, ο διακεκριμένος ποιητής της Βομβάης Nissim Ezekiel εμπνεύστηκε να γράψει το ποίημά του Irani Restaurant Instructions από μια λίστα κανόνων που εμφανίζονται στο Bastani, ένα καφέ Irani στην περιοχή Marine Lines της νότιας Βομβάης.

“Σας παρακαλούμε

Μην φτύνετε

Μην καθίσετε περισσότερο

Πληρώστε άμεσα, ο χρόνος είναι πολύτιμος »

Αυτά τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια, με τις χαρακτηριστικές ψηλές οροφές και τις καρέκλες από ξύλο καμμμένα τοποθετημένα γύρω από τραπέζια με γυάλινες κορυφές, εξαφανίζονται γρήγορα από τους δρόμους της Βομβάης. Το δημοφιλές εστιατόριο του Ηνωμένου Βασιλείου Dishoom αποτίμησε στοργικό σε αυτούς τους χώρους Dishoom: From Bombay with Love, ένα βιβλίο μαγειρικής που συνδυάζει αναμνήσεις και ανέκδοτα με συνταγές.

Η ποικιλομορφία της Βομβάης αντικατοπτρίζεται στον χάρτη τροφίμων της: είναι δυνατόν να δοκιμάσετε ακριβά εστιατόρια και φαγητό του δρόμου στην ίδια διαδρομή. για να μετακινηθείτε από τη νότια ινδική κουζίνα στο προάστιο Matunga σε πιάτα Bohri στη νότια Βομβάη Παζάρι Bhendi. Αυτή η ποικιλία είναι ένας λόγος για τον οποίο η Βομβάη έχει προσελκύσει μεγάλο αριθμό σεφ στους δρόμους της, από τον Άντονι Μπουρντάιν έως τον Γκόρντον Ράμσαϊ.

Ο Ινδός συγγραφέας τροφίμων Vikram Doctor ρίχνει ένα ευρύ δίχτυ για τα θέματα του, αλλά συχνά στρέφει το βλέμμα του στη Βομβάη, συνδυάζοντας την ιστορία και τις τρέχουσες υποθέσεις για να δημιουργήσει απίθανες συνδέσεις με τα πιάτα μας – σε αυτήν τη στήλη για το αγαπημένο μάνγκο της Βομβάης, το άλφανοή αυτό το επεισόδιο podcast στις πάπια βόμβα, τα αρωματικά αποξηραμένα ψάρια.

Το φάσμα των γεύσεων στο φαγητό του Μαχαράστρου βρίσκεται στην καρδιά του βιβλίου μαγειρικής του Saee Koranne-Khandekar Pangat, a Feast: Food and Lore from Marathi Kitchens. Το Parsi food και οι ιστορίες φαγητού από την κοινότητα, είναι τα αστέρια του podcast Όχι μόνο το dhansak, φιλοξενείται από τον Perzen Patel.

Βλέπω

Ένα από τα πολύχρωμα ταξί της Βομβάης.Ένα από τα πολύχρωμα ταξί της Βομβάης. Φωτογραφία: Fabric Taxi / Barcroft India

Στην προ-πανδημία Μουμπάι, θα μπορούσατε να κάνετε μια στάση με την Πύλη της Ινδίας για έναν από τους φωτογράφους να περπατάει γύρω από το λιμάνι και να περπατάει με μια αναμνηστική εικόνα που βγαίνει σε έναν φορητό εκτυπωτή μέσα σε λίγα λεπτά. Μέχρι να είναι δυνατή η επιστροφή σε αυτήν την πολυσύχναστη προκυμαία, πάρτε τη θέα με το εικονικό ταξίδι εδώ.

Το μουσείο της πόλης, ή Μουσείο Δρ Bhau Daji Lad, και το Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya έχει επίσης εκδρομές και διαδικτυακές εκθέσεις, όπως και το Εθνική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης. Η Royal Opera House, μια υπέροχη μπαρόκ δομή που άνοιξε ξανά το 2016 μετά από ανακαίνιση, φιλοξενεί διαδικτυακές συναυλίες και εκδηλώσεις, καθώς και μια εικονική περιήγηση που θαμπώνει ακόμη και στην οθόνη σας.

Αρκετοί λογαριασμοί Instagram ακολουθούν ένα ίχνος ομορφιάς γύρω από την πόλη, από τα αρτ ντεκό μπαλκόνια και τις περίτεχνες σχάρες ανελκυστήρων, μέχρι την τέχνη του τοίχου από το Bollywood. από τη θαλάσσια ζωή και τους επισκέπτες των πτηνών στα ανώτατα όρια των ταξί της. Ο διαφημιστικός επαγγελματίας και ο φωτογράφος Gopal MS δημοσιεύει βινιέτες και ιστορίες από τους δρόμους στο δημοφιλές Η Βομβάη σταμάτησε. Ή εξερευνήστε τη ζωή της κοινότητας του Κολί με τη λαβή του Γκανέζ Νάκαβα Ο τελευταίος ψαράς της Βομβάης, μια υπενθύμιση της περίπλοκης, πολυετούς αγκαλιάς μεταξύ της πόλης και της θάλασσας.

Ο Taran N Khan είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας με έδρα τη Βομβάη. Είναι η συγγραφέας του Shadow City, A Woman Walks Kabul, που εκδόθηκε από τον Penguin στα 9,99 £

Comments are closed.